home over ons muziek agenda CD boekingen contact nieuws foto's musicologie


Jantine Leeflang
Ben Dijkhuis
Ionika Aalders
Saskia Lugtenaar Assink
Eric Dijkhuis


Over de naam Baloney


Commentaren

Foto: Bas Zwerver

Saskia speelt vanaf haar vijftiende jaar gitaar. En in haar jeugd blokfluit en harp.
In de loop van de jaren heeft ze bij het Ierse koor "Green Velvet" in Medemblik gezongen. Daarnaast heeft ze trekzak geleerd, en bij de trekzakvereniging West-Friesland in Medemblik gespeeld. Inmiddels speelt ze ook op de bodhrán.
Op deze manier draagt ze op verschillende manieren bij aan de muziek en maakt het leuk en afwisselend.

Als "gastvrouw" in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn, maakt Saskia muziek op afdeling geriatrie/orthopedie.
Ze speelt niet alleen vóór, maar ook mét de mensen. Ze mogen meezingen en het hoeft niet mooi te zijn. Soms wordt dan wel een drempel overwonnen. Soms ook moet er erg ver terug worden gegaan in de tijd. Dan komen ook de herinneringen boven en de verhalen los.

Het mooie van oude Ierse en Schotse volksmuziek vind ik dat het verhalen vertelt. Het persoonlijke verhaal, maar soms tegelijk ook de geschiedenis van een heel volk. Sommige verhalen zijn al honderden jaren oud. Evenals de mysterieuze verhalen, zoals legendes, verhalen met feeën en sprookjes. Daar word ik echt blij van. Ik kan mijn hart dan ook helemaal ophalen bij veel Ierse en Schotse muziek, omdat dit thema niet wordt geschuwd!

Saskia's muziekvoorkeur is divers, en hangt van haar stemming af. Zoals John Denver, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac en oude traditionals uit Ierland en Schotland of vrolijke Cajun en Zydeco*). Zo ook nieuwe bands zoals James Bay, the Lumineers en LP, maar ook en symfonische Metal met een folkrandje zoals Nightwish met Floor Janssen, behoren tot haar favorieten.

*)Zydeco is een muziekvorm die ontstond in het begin van de twintigste eeuw onder de creoolse bevolking van Zuidwest-Louisiana onder invloed van Franssprekende Cajuns. (Wikipedia)