home over ons muziek agenda CD boekingen contact nieuws foto's musicologie


Jantine Leeflang
Ben Dijkhuis
Ionika Aalders
Saskia Lugtenaar Assink
Eric Dijkhuis


Over de naam Baloney


Commentaren

Foto: Baloney Celtic Music 2020.

Jantine kwam in de jaren tachtig zonder het te weten al in aanraking met Ierse muziek, door een TV-serie uit de jaren '80 'Robin of Sherwood' waarvoor de bekende Ierse groep Clannad de filmmuziek voor heeft geschreven.
Pas in 1993 kwam zij tot de ontdekking dat het Ierse muziek was, dat zij zo mooi vond.
Via de groep Kilshannig kwam zij opnieuw in aanraking met Ierse muziek. Al snel stonden cd's van o.a. Altan, Dervish, Solas, Silly Wizzard, Capercaillie, Planxty, Clannad en ook de Dubliners in haar CD-kast. Nog steeds bezut zij meer Ierse muziek in haar CD-collectie, dan andere genres (andere favorieten: Bach, Vivaldi, K's Choice, Alanis Morisette, Coldplay, U2 en RPWL)

Vanaf haar zesde tot haar tiende jaar heeft Jantine afwisselend op blokfluitles en pianoles gezeten. Na de ontdekking van Ierse muziek zijn deze instrumenten overboord gezet en ingeruild voor tin whistle, gitaar (en zang) en bodhrán. Deze instrumenten heeft ze zelf leren bespelen, mede dankzij de klassieke achtergrond van de blokfluit- en pianoles. Sinds mei 2005 heeft ze zich nu ook serieus gestort op de fiddle, door de fiddleworkshops die destijds door Jack en Anneke Schroevers, in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp, werden georganiseerd.

Haar voorkeur gaat uit naar snelle jigs en reels uit Donegal en Schotland. Voorheen was zij regelmatig te vinden op de zondagmiddagsessies in Noord-Holland, o.a. Alkmaar, Monnickendam, Purmerend en Verlaat (Oude Niedorp).