home over ons muziek agenda CD boekingen contact nieuws foto's musicologie


Jantine Leeflang
Ben Dijkhuis
Ionika Aalders
Saskia Lugtenaar Assink
Eric Dijkhuis


Over de naam Baloney


Commentaren

Foto: Baloney Celtic Music 2017.

Ben is degene die vanaf zijn 19de jaar was begonnen met klassiek gitaar, maar kreeg langzamerhand een voorliefde voor Ierse traditionele muziek. Maakte in 1977 voor het eerst kennis met muziek van de Dubliners, maar ging in de loop der jaren andere stromingen in de Ierse en Schotse muziek waarderen. Gedurende enkele jaren speelde hij in de gezelligheidsband 'Ten Penny Bit'
Inspiratie heeft hij tot nu toe gevonden uit de muziek van Dervish, Planxty, Altan, Clannad en Capercaillie. Met name de traditionele muziek uit Donegal (Ierland) en Schotland spreken hem erg aan.

Voor Baloney Celtic Music heeft Ben enkele arrangementen gemaakt, waarbij zijn klassieke-gitaar-verleden weer een rol is gaan spelen. Na een tweejarige opleiding muziekleer rond 1982-1984, en het geven van diverse musicologische workshops voor de toenmalige 'Ierse-cultuur'-vereniging The Gathering in West-Friesland, is hij juist extra geïnteresseerd geraakt omtrent de geschiedenis en theoretische aspecten van de Keltische muziek. Dit heeft geleid tot een extra studie, en het aktief bezig zijn met het schrijven van een website, waar een groot aantal Keltische en naburige muziekstijlen wordt bediscusieerd. (Klik daarvoor hier of op de link bovenaan, onder de kop: 'musicologie'.)

Verder staan er drie- en vierstemmige koorarrangementen op zijn naam, want vanaf november 2009 tot oktober 2014 was hij koorleider en arrangeur van het voormalige Schots/Iers Kamerkoor 'Shamrock', in Wieringerwerf.
Ben is samen met Dick Gerritsen één van de oorspronkelijke oprichters van Baloney Celtic Music. Hij speelt de volgende instrumenten: steelstring gitaar, Spaanse (klassiek-)gitaar, mandoline, mondharmonica en zang.
Naast traditionele volksmuziek, vindt men bij hem thuis in zijn muziekverzameling o.a. CD's en LP's van Pink Floyd, Yes, Dire Straits, Bach en Vivaldi.