home over ons muziek agenda CD boekingen contact nieuws foto's musicologie


Jantine Leeflang
Ben Dijkhuis
Marco Baartse
Dick Gerritsen
Arthur Nieuwenhuis
Eric Dijkhuis


Over de naam Baloney


Commentaren


Foto: Jacob Baartse 2017.

Marco's interesse voor folkmuziek is al heel lang terug begonnen. Bij zijn ouders thuis werd veel verschillende folk gedraaid, zoals Woody Guthrie, Bob Dylan, maar ook de Dubliners, The Chieftains en Planxty. Toen hij 8 jaar was kreeg hij zijn eerste gitaarlessen van zijn vader en toen is het allemaal begonnen. Vanaf die tijd tot nu heeft hij veel verschillende muziekinstrumenten bespeeld.

In 1993 is hij bij een Amerikaans drumcorps gaan spelen op xylofoon, marimba en vibrafoon, maar de folkmuziek bleef altijd aanwezig. In ongeveer 1998 is hij begonnen op de uilleann pipes en heeft sinds die tijd een 'full set' bij elkaar gespaard bij de Waalwijkse bouwer Marc van Daal.

Na het drumcorps is Marco op de Schotse pipes begonnen bij 'Premier Pipes and Drums' in Krommenie en later bij de 'City Guards Highlanders' in Alkmaar, waar hij de laatste jaren de taak van pipemajor vervulde. Op dit moment is hij geen lid meer van de pipeband, zodat hij zich geheel op Baloney Celtic Music kan richten De instrumenten die hij nu bespeelt zijn de uilleann pipes, Irish bouzouki, tin whistle, low whistle, concertina, gitaar, bodhrán en zang, waarvan hij het meeste zichzelf heeft aangeleerd. De muziek die je bij hem thuis veel zal horen is Planxty, Deanta, Dervish, Lunasa, enz. en muziek van zijn favoriete piper Ronan Brown.

Marco geeft hier informatie over de uilleann pipes (opgenomen in Breezand 2010): mp3